A. Παρουσιάσεις – Δημοσιότητα Έργου:
2018
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Νέες προκλήσεις στον χώρο της εκπαίδευσης: καθολικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό και σχολικά εγχειρίδια προσβάσιμα από μαθητές με αναπηρίες ", από τους Βασίλης Κουρμπέτη, Μαρία Γελαστοπούλου στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου στο Ηράκλειο.
-
Διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδα με θέμα: «Ενημέρωση για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» στην Μεγάλη Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας στις 23 Φεβρουαρίου 2018. Επιλέξτε εδώ για να δείτε τις παρουσιάσεις.
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες στο γενικό και ειδικό σχολείο", από τον κ. Βασίλη Κουρμπέτη, ως εισηγητής, στην επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Σχ. Σύμβουλος της 25ης Εκπ. Περιφέρειας Κορινθίας, σε συνεργασία με την Σχ. Σύμβουλο της 3ης Εκπ. Περιφέρειας Π.Ε. Κορινθίας για τους εκπαιδευτικούς της επιστημονικής και παιδαγωγικής περιφέρειας ευθύνης τους με θέμα: «Γενικό σχολείο και Ειδική Εκπαίδευση: Σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές», στις 26 Ιανουαρίου 2018 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου.
2017
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες στο γενικό και ειδικό σχολείο", από τον κ. Βασίλη Κουρμπέτη, ως εισηγητής, στην επιμορφωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Σχ. Σύμβουλος της 25ης Εκπ. Περιφέρειας Κορινθίας, σε συνεργασία με την Σχ. Σύμβουλο της 3ης Εκπ. Περιφέρειας Π.Ε. Κορινθίας για τους εκπαιδευτικούς της επιστημονικής και παιδαγωγικής περιφέρειας ευθύνης τους με θέμα: «Γενικό σχολείο και Ειδική Εκπαίδευση: Σύγχρονες προσεγγίσεις και πρακτικές», στις 26 Ιανουαρίου 2018 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου.
- Παρουσιάσεις εργασιών από τους:
- Αναστασιάδου Ουρανία με τίτλο "Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο με Εικαστικές Δραστηριότητες Εικαστικών Εκπαιδευτικών Δράσεων, Ασκήσεων & Projects των Μαθητών με Αναπηρία για την Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού",
- Βγαγκές Στυλιανό και Καλογρίδη Βάλια με τίτλο "Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια",
- Γαλάνη Πέτρο με τίτλο "Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με ΔΑΦ: Καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη",
- Γκυρτή Κωνσταντίνο με τίτλο "Ανάπτυξη καθολικά σχεδιασμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για τα Μαθηματικά της Ε’ τάξης Δημοτικού, για μαθητές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης",
- Ζέζα Μαρία και Μπεκιάρη Αφροδίτη με τίτλο "Ανάπτυξη απτικής νοηματικής επικοινωνίας για μαθητές με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες και τυφλοκώφωση",
- Κουρμπέτη Βασίλειο και Γελαστοπούλου Μαρία με τίτλο "Καθολικά Σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες",
- Μπούρχα Γεώργιο και Μπουσδούνη Γιάννη με τίτλο "Π3.7: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ",
- Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία με τίτλο "Π3.1.4 Λέξη, ήχοι και εικόνες Ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας καθώς και ανάπτυξης ενταξιακής κουλτούρας μέσα από τα παραμύθια" και "Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία - Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών με αναπηρία",
- Σκαλούμπακα Χρήστο με τίτλο "Οδηγός εκπαίδευσης για μαθητές με προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης (ΠΠΣ)",
- Τσαφταρίδη Νικόλαο με τίτλο "Η Κατασκευή Μουσικών Οργάνων με απλά υλικά ως δραστηριότητα ευαισθητοποίησης μαθητών και ενηλίκων σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας"
- Χατζοπούλου Μαριάννα και Καρίπη Σπυριδούλα με τίτλο "Εκμάθηση της ΕΝΓ στη Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού",
στο 4o Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Εκπαίδευσης με Διεθνή Συμμετοχή: "Σύγχρονες Τάσεις και Προτάσεις στην Ειδική Εκπαίδευση" που πραγματοποιήθηκε στo Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 23 - 26 Νοεμβρίου 2017. - Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "USING ICT TO DEVELOP UNIVERSALLY DESIGNED EDUCATIONAL MATERIALS FOR STUDENTS WITH DISABILITIES", με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη και την κα. Μαρία Γελαστοπούλου, στο διεθνές συνέδριο ICICTE 2017.
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Αξιοποίηση Των ΤΠΕ Για Την Ανάπτυξη Καθολικά Σχεδιασμένου Εκπαιδευτικού Υλικού Για Μαθητές Με Αναπηρίες", με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη και την κα. Μαρία Γελαστοπούλου, στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο από τις 28/04/2017 - 30/04/2017.
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Καθολικός Σχεδιασμός για τη Μάθηση: αξιοποίηση των αρχών του καθολικού σχεδιασμού (Universal Design for Learning) για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες", με συγγραφείς την κα. Μαρία Γελαστοπούλου και τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, στο 4ο Συνεδρίο «Νέος Παιδαγωγός» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 1 και 2 Απριλίου 2017.
- Παρουσίαση του νέου Προσβάσιμου από τον. Β. Κουρμπέτη στο 4ο Συνεδρίο «Νέος Παιδαγωγός» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 1 και 2 Απριλίου 2017. Επιλέξτε εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση.
28.04.2017 έως 30.04.2017 - Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού & εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες – Οριζόντια Πράξη», διοργανώσε Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο «Ημερίδα Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» στη Λιβαδειά στις 26 Ιανουαρίου 2017. Επιλέξτε εδώ για να λάβετε το πρόγραμμα.
- Άρθρο του επιστημονικού υπεύθυνου κ. Βασίλη Κουρμπέτη στο ψηφιακό τεύχους του περιοδικού ΑΩ του Ιδρύματος Ωνάση. Επιλέξτε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.
2016
- Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού & εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες – Οριζόντια Πράξη», διοργανώσε Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο «Ημερίδα Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» στο Καρπενήσι στις 24 Νοεμβρίου 2016. Επιλέξτε εδώ για να λάβετε το πρόγραμμα.
- Παρουσίαση του "Προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για μαθητές με προβλήματα κινητικότητας, προσανατολισμού και καθημερινής διαβίωσης" στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εργοθεραπείας του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2016 από τον κ. Παναγιώτη. Τζουβελέκη.
- Δημοσίευση με συγγραφείς τους Μαρία Γελαστοπούλου και Βασίλειο Κουρμπέτη με θέμα "Τhe Use of Information and Communication Technologies for Inclusive Education in Greece". In P. Anastasiades and N. Zaranis (Eds.): Part VII, Research on e-Learning and ICT in Education, pp 243-255, Berlin Heidelberg: Springer-Verlag.
- Δημοσίευση με συγγραφείς τους Βασίλειο Κουρμπέτη, Κωνσταντίνο Μπούκουρα και Μαρία Γελαστοπούλου με θέμα "Multimodal Accessibility for Deaf Students Using Interactive Video, Digital Repository and Hybrid Books". In M. Antona and C. Stephanidis (Eds.), 10th International Conference, UAHCI 2016, Held as Part of HCI International 2016, Universal Access in Human-Computer Interaction, Part III, pp 93-102, Berlin Heidelberg: Springer-Verlag.
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Ανάπτυξη εναλλακτικού γλωσσικού συστήματος για μαθητές με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος" με συγγραφείς τις κα. Μαρία Γελαστοπούλου και κα. Μαρία Καραβελάκη, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Βιβλία προσβάσιμα από αμβλύωπες μαθητές" με συγγραφέα τον κ. Κωνσταντίνος Γκυρτή, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Νέα προσαρμοσμένα σχολικά εγχειρίδια και εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αναπηρία" με συγγραφέα τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Προσαρμοσμένα σχολικά εγχειρίδια για μαθητές με νοητική αναπηρία" με συγγραφέα την κα. Μαρία Γελαστοπούλου, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Προσβάσιμο εκπαιδευτικό και εποπτικό υλικό για μαθητές με προβλήματα κινητικότητας, προσανατολισμού και καθημερινής διαβίωσης" με συγγραφείς τους κ. Παναγιώτης Τζουβελέκης και κα. Καλλιόπη Λάππα, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Σχεδιασμός και ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού για κωφούς και βαρήκοους μαθητές" με συγγραφείς τους κα. Μαριάννα Χατζοπούλου, κα. Βάλια Καλογρίδη, κα. Σπυριδούλα Καρίπη και κα. Σοφία Ίσσαρη, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
- Παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Τα σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου και η προσαρμογή τους για μαθητές με απώλεια όρασης" με συγγραφείς τους κ. Φίλιππος Κατσούλης και κ. Νικόλαος Βαΐτσης, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»
2015
- Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη προσβάσιμου εκπαιδευτικού & εποπτικού υλικού για μαθητές με αναπηρίες – Οριζόντια Πράξη», διοργανώσε Επιμορφωτικά Σεμινάρια με τίτλο «Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» το διάστημα 12-24 Οκτωβρίου 2015. Επιλέξτε εδώ για να δείτε την περιγραφή των Σεμιναρίων και εδώ για να δείτε τις παρουσιάσεις.
- Συμμετοχή στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης με κεντρικό θέμα: «Λειτουργίες νόησης και λόγου στη συμπεριφορά, στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή», που πραγματοποιήθηκε από 19 έως και 21 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Επιλέξτε εδώ για να λάβετε τις παρουσιάσεις από το Συμπόσιο. Επιλέξτε εδώ για να μεταβείτε στη σελίδα πρακτικών του ΕΚΠΑ.
- Στις 23 Μαΐου 2015 έγινε παρουσίαση τηε εργασίας "Διαφοροποιώντας εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές μειωμένη όραση. Η περίπτωση των σχολικών εγχειριδίων" από την κα. Γελαστοπούλου Μαρία στο Συνέδριο με τίτλο "Νέος Παιδαγωγός" που έγινε στην Αθήνα (Ίδρυμα Ευγενίδου), στις 23 & 24 Μαΐου 2015. Η εργασία έχει περιληφθεί στον Τόμο Πρακτικών του Συνεδρίου με τίτλο: Τα πρακτικά του 2ου Συνεδρίου: Νέος Παιδαγωγός, Αθήνα 24 & 24 Μαΐου 2015 - ISBN: 978-960-99435-7-4 (eBooK).
- Στην 1-3-2015 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και στο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο: «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: Ένα σχολείο για όλους» στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Στις 12 Φεβρουαρίου 2015, έγινε παρουσίαση με τίτλο: Technical standards and guidelines for accessibility with the national Project: “Design and Development of Accessible Educational & Instructional Material for Students with Disabilities” απότον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης στο International Conference on Enabling Access for Persons with Visual Impairment, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.
- Στις 13 Φεβρουαρίου 2015, έγινε παρουσίαση του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη στο Ειδικό Σχολείο Κωφών Αργυρούπολης, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού και του αρμόδιου Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής για τις δράσεις της Πράξης, καθώς και την αξιοποίηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού για Κωφούς μαθητές και την παρουσίαση των πρώτων δειγμάτων νέου εκπαιδευτικού υλικού.
2014
- Στις 5 Οκτωβρίου 2014, έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: "Διαδραστικό video και ψηφιακό αποθετήριο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης κωφών μαθητών", από την κ. Μαρία Γελαστοπούλου, με συγγραφείς τον κ. Κωνσταντίνο Μπούκουρα, Ειδικό Πληροφορικής, την κα. Μαρία Γελαστοπούλου Επιστήμονα-Εμπειρογνώμονα της Πράξης και τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση", το οποίο διοαργανώθηκε στη Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2014. Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση.
Η εργασία απέσπασε το βραβείο καλύτερης εργασίας εκπαιδευτικών Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης που υποβλήθηκε στο Συνέδριο.
- Στις 5 Οκτωβρίου 2014, έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: "Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης", από την κ. Μαρία Γελαστοπούλου, με συγγραφείς την κα. Μαρία Γελαστοπούλου Επιστήμονα-Εμπειρογνώμονα της Πράξης και τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή "Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση", το οποίο διοαργανώθηκε στη Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο από τις 3 έως τις 5 Οκτωβρίου 2014.
- Στις 26 Ιουνίου 2014, έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: "Accessible Open Educational Resources for Students with Disabilities in Greece: They are Open to the Deaf", από τον κ. Κωνσταντίνο Μπούκουρα, με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης και τον κ. Κωνσταντίνο Μπούκουρα, ειδικό πληροφορικής της Πράξης στο HCI International 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Κρήτη από 22 μέχρι 27 Ιουνίου 2014. H εργασία έχει συμπεριληφθεί στο κεφάλαιο Universal Access in Human-Computer Interaction. Universal Access to Information and Knowledge, Volume 8514 of the series Lecture Notes in Computer Science, pp 349-357, Berlin Heidelberg: Springer-Verlag.
- Στις 20 Ιουνίου του 2014 έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: «Νέες προοπτικές στο χώρο της Eιδικής Εκπαίδευσης: Ανάπτυξη Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού Υλικού για Μαθητές με Αναπηρίες», από τον κ. Κουρμπέτη Βασίλη με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης, την κ. Γελαστοπούλου Μαρία, Επιστήμονα- Εμπειρογνώμονα της Πράξης και την κ. Μπομπαρίδου Χρυσή, Ψυχολόγος στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστήμων Εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20- 22 Ιουνίου 2014. στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.
- Στις 18 Ιουνίου 2014, στο πλαίσιο εκπροσώπησης της Ελληνικής Προεδρίας στην Kick-off meeting for the European Agency project "Raising the Achievement of all Learners in Inclusive Education" έγινε παρουσίαση της σύμβασης του ΟΗΕ με τίτλο «Η σύμβαση του ΟΗΕ σε προσβάσιμες μορφές». Το συνέδριο διοργάνωσε η European Agency for Special Needs and inclusive Education στις 17-19 Ιουνίου 2014, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL.
- Στις 4 Μαΐου του 2014 έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: «Εκπαιδευτικό υλικό και λογισμικό για μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», από την κ. Μαρία Γελαστοπούλου, με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης και την κ. Γελαστοπούλου Μαρία, Επιστήμονα- Εμπειρογνώμονα της Πράξης στο Νέο Παιδαγωγό, Πανελλήνιο συνέδριο για τον παιδαγωγό του σήμερα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 3 & 4 Μαΐου 2014 Ίδρυμα Ευγενίδου. Για τα πρακτικά του συνεδρίου δείτε εδώ.
- Στις 10 Απριλίου του 2014 έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: “Design and Development of Accessible Educational and Instructional Materials for Students with Disabilities:“Using Greek Sign Language to Enhance Literacy Development In Greek Deaf Children” από τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης στο Boston University, στην Boστώνη.
2013
- Στις 27 Νοεμβρίου 2013 έγινε η παρουσίαση των επιμορφωτικών δράσεων της Πράξης από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης Β. Κουρμπέτη ως μέρος της παρουσίασης "Lifelong Learning of Special Education Teachers in General and Special Education Schools: Effective Policy or Utopia during the financial crisis?" στο πλαίσιο των επισκέψεων μελέτης “Lifelong learning of teachers and trainers during the financial crisis” που πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα.
- Στις 13 Οκτωβρίου 2013 έγινε παρουσίαση της ιστοσελίδας της Πράξης www.prosvasimo.gr από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης Β. Κουρμπέτη ως μέρος της παρουσίασης «Υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τη χρήση ΤΠΕ και Ανοιχτού Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» στα πλαίσια του συνεδρίου «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση – Conference on Informatics in Education».
- Στις 5 Οκτωβρίου 2013, έγινε παρουσίαση της επιστημονικής εργασίας με τίτλο: ”Ανάπτυξη και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού για μαθητές με αυτισμό”, από την κ. Μαρία Γελαστοπούλου, με συγγραφείς τον κ. Βασίλειο Κουρμπέτη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Πράξης και την κ. Γελαστοπούλου Μαρία, Επιστήμονα- Εμπειρογνώμονα της Πράξης στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αυτισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013. Για τα πρακτικά του συνεδρίου δείτε εδώ.
- Στις 27 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε ομιλία με τίτλο “Accessible Education for All in Greece: Systemic change in the education sector”, του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη στο 2ο Διεθνές Συνέδριο ιδρύματος Σταύρου Νιάρχος για την Κοινωφελή δράση με θέμα ο Ρόλος της φιλανθρωπίας στο πλαίσιο μιας κοινωνίας πρόνοιας.
- Στις 20 Ιουνίου 2013 έγινε η παρουσίαση της ιστοσελίδας της Πράξης www.prosvasimo.gr από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθανάσιο Κυριαζή ως μέρος της παρουσίασης του με θέμα «ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για το Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο» στο πλαίσιο της Ημερίδα Open Discovery Space «Ανοιχτές Εκπαιδευτικές Ψηφιακές Πηγές και Σχολική Καινοτομία».
- Στις 5 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε ομιλία του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη με θέμα "Η Θεωρία & το Θεσμικό Πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής" στην Ημερίδα “Καινοτομία στην Εκπαίδευση – Οι εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή” το οποίο οργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα.
- Δημοσίευση άρθρου του Βασίλειου Κουρμπέτη (2013) με θέμα “Design and Development of Accessible Educational and Teaching Material for Deaf Students in Greece”. In C. Stephanidis and M. Antona (Eds.): HCI International 2013, Part III , Lecture Notes In Computer Science 8011, pp. 172–178. Berlin Heidelberg: Springer-Verlag.
- Στις 20 Φεβρουαρίου 2013 ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική έρευνα στα πλαίσια της αξιοποίησης υπάρχοντος εκπαιδευτικού λογισμικού για ΑΜΕΑ, με τίτλο "Πολιτική Ζωή με Νόημα", για την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού το οποίο αναπτύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων.
2012
- Στις 16 Οκτωβρίου 2012, Σχεδιάστηκε και ανακοινώθηκε ηλεκτρονική έρευνα στα πλαίσια της αξιοποίησης υπάρχοντος εκπαιδευτικού λογισμικού για ΑΜΕΑ, με τίτλο "Πολιτική Ζωή με Νόημα", για την αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού το οποίο αναπτύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων, στο METROPOLITAN COLLEGE
- Στις 28 Ιουνίου 2012, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ http://www.edulll.gr/?p=17988 δελτίο τύπου στο πλαίσιο της βράβευσης της Πράξης με την "σφραγίδα καλής πρακτικής"
- Στις 2 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη στην Πάτρα, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής αγωγής και των σχολικών συμβούλων γενικής αγωγής για τις δράσεις της Πράξης, καθώς και τον συντονισμό για την αξιοποίηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά με αναπηρίες, με συντονιστή τον σχολικό σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Αθανάσιο Ρίσβα.
- Στις 3 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη στον Πύργο Ηλείας, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής αγωγής και των σχολικών συμβούλων γενικής αγωγής για τις δράσεις της Πράξης, καθώς και τον συντονισμό για την αξιοποίηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά με αναπηρίες, με συντονιστή τον σχολικό σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Αθανάσιο Ρίσβα.
- Στις 5 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις του Επιστημονικού Υπευθύνου κ. Βασίλειου Κουρμπέτη στο Αγρίνιο, με σκοπό την ενημέρωση του προσωπικού των σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής αγωγής και των σχολικών συμβούλων γενικής αγωγής για τις δράσεις της Πράξης, καθώς και τον συντονισμό για την αξιοποίηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά με αναπηρίες, με συντονιστή τον σχολικό σύμβουλο Ειδικής Αγωγής κ. Αθανάσιο Ρίσβα.
- Στις 1 Φεβρουαρίου 2012, έγινε η Επιστημονική δημοσίευση: Arampatzi, K., Gιrtis, K., Hatzopoulou M., Kourbetis, V., & Zografou E. (2012). "Design and Development of Accessible Educational and Teaching Aids for Students with Disability" στο Tseles, D., Malafantis, K. & Pamouktsoglou, A. (Ed.), Education and Society: Research and innovation in new technologies, (22-27). Athens: Sychroni Ekdotiki
2011
- Στις 8 Οκτωβρίου 2011, έγινε παρουσίαση με τίτλο: ”Ανάπτυξη Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού και Εποπτικού Υλικού για Μαθητές με Αναπηρίες” στο Διεθνές Συνέδριο: 3rd Conference on Informatics in Education, Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
- Στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, έγινε παρουσίαση με τίτλο: ”Design and Development of Accessible Educational and Teaching Aids for Students with Disability” στο Διεθνές Συνέδριο eRA – 6 The SynEnergy Forum, στο ΤΕΙ Πειραιώς, 19-24/9/2011.
- Στις 1 και 2/07/2011 έγινε παρουσίαση με τίτλο: Documenting Greek Sign Language, “The development of specialized and accessible educational material project”, The 2nd Symposium in Applied Sign Linguistics 30/06/2011 – 03/07/2011, Centre for Deaf Studies, University of Bristol, Bristol στην Αγγλία.
- Στις 28 Μαΐου 2011 έγινε παρουσίαση: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για Κωφούς μαθητές από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» στην ημερίδα «Κωφοί/ Βαρήκοοι Μαθητές και Σύγχρονο Σχολείο: Από την Γλώσσα της Φωνής στην Γλώσσα των Χεριών με την βοήθεια των Νέων τεχνολογιών» στο Ειδικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης.
- Στις 20-1-2011 έγινε αποστολή παρουσίασης του προγράμματος σε στρογγυλό τραπέζι στο : 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», Σύρος 6, 7, 8 Μαΐου 2011 και έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στην Σύρο στις 7 Μαΐου 2011.
- Στις 25-29/1/2011 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση: Παιδαγωγική και Διδακτική Αξιοποίηση Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού και Εποπτικού Υλικού για Μαθητές με Αναπηρίες, στο Επιμορφωτικό σεμινάριο Σχολικών Συμβούλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στελεχών ΚΕΔΔΥ, ΥΠΔΜΘ, στην Αθήνα.
- Στις 22-1-2011 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2011 στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
- Στις 09-1-2011 έγινε παρουσίαση του προγράμματος στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.
2010
- Στην 1/12/2010 έγινε παρουσίαση του προγράμματος στο ΕΚΠΑ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΠΜΣ Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Ειδική Αγωγή.
- Στις 25/11/2010 έγινε παρουσίαση στην ΗΜΕΡΙΔΑ ONLINE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ Α.Μ.Ε.Α. Σχόλια και παρατηρήσεις στο στρογγυλό τραπέζι: «LDV ENFORA Project: “Innovation Transfer of DEDALOS project, for Teaching English as a second language to Deaf people, whose first Language is the Sign Language, via e-Learning tools» για το πρόγραμμα. Την δεύτερη μέρα μετά την ένταξη του προγράμματος (02-11-2010) έγινε η πρώτη παρουσίαση του προγράμματος στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Ι.Π.Τ. / TELECOMS LAB – NET MEDIA LAB.
Β. Βασικά Παραδοτέα
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1 (Πίνακας I)
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Επιστημονική, Οργανωτική, Διοικητική και Διαχειριστική Υποστήριξη της Πράξης |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ ΥΠΟΕΡΓΩΝ 2-10 (Πίνακας II)
ΥΠΟΕΡΓΟ 2 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με νοητική αναπηρία (Γ’ τάξη Δημοτικού) |
ΥΠΟΕΡΓΟ 3 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με νοητική αναπηρία (Δ’ τάξη Δημοτικού) |
ΥΠΟΕΡΓΟ 4 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με κινητική αναπηρία |
ΥΠΟΕΡΓΟ 5 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με προβλήματα όρασης |
ΥΠΟΕΡΓΟ 6 |
Προσβάσιμο ψηφιακό υλικό για μαθητές με προβλήματα ακοής (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως πρώτη γλώσσα για τη Γ΄και Δ΄τάξη Δημοτικού) |
ΥΠΟΕΡΓΟ 7 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με δυσκολίες πρόσβασης στο οπτικό έντυπο υλικό |
ΥΠΟΕΡΓΟ 8 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με προβλήματα ακοής για τη Γ΄τάξη Δημοτικού |
ΥΠΟΕΡΓΟ 9 |
Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με προβλήματα ακοής για τη Δ΄τάξη Δημοτικού |
ΥΠΟΕΡΓΟ 10 |
Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου και εφαρμογής για τα Μαθηματικά της Ε΄ τάξης Δημοτικού για όλους τους μαθητές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης |