Αναζήτηση Εικόνων, Σκίτσων και Εικονογραμμάτων

 

Εικόνα 1. Εισαγωγική σελίδα του Εικονολεξικού https://prosvasimo.iep.edu.gr/imagesdb/

 Το Εικονολεξικό του «Προσβάσιμου» είναι μια νέα εφαρμογή για την αναζήτηση εικόνων που ήδη υπάρχουν στο «Προσβάσιμο» όπως λέμε εν συντομία το αποθετήριο του έργου «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού».

Το Εικονολεξικό  είναι ένα  λειτουργικό οπτικό λεξικό που αναπτύχθηκε κυρίως για άτομα με γνωστικές δυσκολίες, με περιορισμένη ή καθόλου ικανότητα να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό του Εικονολεξικού ελεύθερα και δωρεάν για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σκοπό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: για βασική επικοινωνία και  δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού όπως κοινωνικές ιστορίες, βιβλία, λίστες, ημερολόγια, κάρτες επικοινωνίας, αυτοκόλλητα κλπ. Ακόμη και για να εμπλουτίσετε οπτικά υλικό για την γενική ενταξιακή εκπαίδευση ή την ψυχαγωγία παιδιών. Να δημιουργήσετε παιχνίδια ή να εικονογραφήσετε ένα ωρολόγιο ή καθημερινό πρόγραμμα.

Το Εικονολεξικό  περιλαμβάνει σήμερα (03-04-2020) 5836 εικόνες, σκίτσα και εικονογράμματα.

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε ή να συνθέσετε τις εικόνες ή να τις μορφοποιήσετε για να εξυπηρετήσετε σκοπούς διαφοροποίησης, ενταξιακές πρακτικές ή ακόμη και γραμματοσυντακτικές  δομές.  

Μπορείτε να συνδυάσετε το Εικονολεξικό με:

  1. Το Λεξικό Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας https://prosvasimo.iep.edu.gr/dblexiko/
  2. Τις Νέες Γραμματοσειρές Πρώτης Ανάγνωσης και Γραφής https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/nees-gramatoseires
  3. Τις γραμματοσειρές χειρομορφών Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Ελληνικού Δακτυλικού Αλφάβητου https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/gramatoseires
  4. Τις Κοινωνικές Ιστορίες https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/koinonikesistories και όποιο άλλο υλικό του Προσβάσιμου ή άλλων ελεύθερων αποθετηρίων.

Το Εικονολεξικό  έχει αναπτυχθεί - και συνεχίζει να αναπτύσσεται - από εμπειρογνώμονες του Προσβάσιμου, σε συνεργασία με χρήστες, ειδικούς παιδαγωγούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό  και επαγγελματίες με μακρά εμπειρία εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τον Κώστα Μπούκουρα, ειδικό πληροφορικής του έργου. 

Θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας. Καλές πρακτικές θα δημοσιευτούν στο αποθετήριο του Προσβάσιμου στο https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/polimesiko-uliko/kales-praktikes

Καλή πλοήγηση!  


Αναζήτηση

Ξεκινήστε αναζητώντας εικόνες, σκίτσα και εικονογράμματα. Έγχρωμα, ασπρόμαυρα ή μαυρόασπρα.Αναζήτηση

Εικόνα 2. Πεδίο αναζήτησης λέξεων

Εισαγάγετε τη λέξη που ψάχνετε στην Αναζήτηση (Εικ. 2). Στα αποτελέσματα αναζήτησης θα δείτε την εικόνα που αναζητάτε, αλλά και άλλα σχετικά εικονογράμματα (Πικτογράμματα).

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε εικόνες επιλέγοντας Αναζήτηση με Φίλτρα (Εικ. 3α).

Αναζήτηση Εικόνων, Σκίτσων και Εικονογραμμάτων

Εικόνα 3α

Αναζήτηση Εικόνων, Σκίτσων και Εικονογραμμάτων

Εικόνα 3β

 

Οι κατηγορίες από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε (Εικ.3β), ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών σας ή του υλικού που θέλετε να δημιουργήσετε,  είναι η εξής: Εικόνες (φωτογραφίες), Πικτογράμματα-άσπρα-μαύρα (λευκό φόντο με μαύρο σκίτσο) , Πικτογράμματα-μαύρα-άσπρα (μαύρο φόντο με λευκό σκίτσο), Σκίτσα-ασπρόμαυρα και Σκίτσα-έγχρωμα. Βλέπε αντίστοιχα δείγματα εικόνων στον Εικ.4.

Αναζήτηση Εικόνων, Σκίτσων και Εικονογραμμάτων

Εικόνα 4. Δείγματα εικόνων

Οι πηγές από τις οποίες προέρχεται το οπτικό υλικό, αρχικά και θα εμπλουτίζεται συνεχώς, είναι από το Το ΔΕΛΦΙΝΙ - Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με αυτισμό, (5,320 Εικόνες, Πικτογράμματα και Σκίτσα) (https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/gia-mathites-me-metria-kai-elafria-nohtikh-kathysterhsh/to-delfini ) και από την συλλογή του σκιτσογράφου του Στάθη (Σταυρόπουλου) από το προσωπικό του αρχείο (525 έγχρωμα ζωγραφισμένα σκίτσα).  


Λήψη Εικόνων

Μπορείτε να κάνετε λήψη μιας εικόνας με δυο τρόπους. Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας την κάθε εικόνα από την επιλογή «Download image» σε μορφή εικόνας .jpeg  δημιουργώντας έτσι ένα φάκελο ή μια λίστα για όλες τις χρήσεις. Μπορείτε επίσης, με δεξί κλικ στην κάθε εικόνα να αντιγράψετε την εικόνα και να την επικολλήσετε στο έγγραφο που έχετε δημιουργήσει.

Ελεύθερo για χρήση

Το Εικονολεξικό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: για βασική επικοινωνία και  δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού όπως βιβλία, λίστες, ημερολόγια, κάρτες επικοινωνίας, αυτοκόλλητα κλπ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το υλικό του Εικονολεξικού  ψηφιακά, όπως για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.

 

Για την πληροφόρηση των αναγνωστών δημοσιευμένων εργασιών η ορθή αναφορά είναι:

Ενδοκειμενικά: (Εικονολεξικό, 2020)

Βιβλιογραφική αναφορά:

Εικονολεξικό (2020). Εικόνες, σκίτσα και εικονογράμματα. Αθήνα: Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ανακτήθηκε από https://prosvasimo.iep.edu.gr/imagesdb/

Το Εικονολεξικό  περιλαμβάνει σήμερα περίπου 5800 εικόνες, σκίτσα και εικονογράμματα. Δεν υπάρχουν εικόνες για όλες τις λέξεις.

Η συλλογή των εικόνων δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Είναι συνεχώς υπό ανάπτυξη και λαμβάνει συνεχείς προσθήκες.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε την εξάπλωση του Εικονολεξικού  τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Το Εικονολεξικό  βρίσκεται υπό συνεχή ανάπτυξη για να διευκολύνει το έργο σας στο σχολείο και στο σπίτι και ενημερώνεται συνεχώς με νέες εικόνες που αναπτύσσουμε  στο Προσβάσιμο.

Αν έχετε ιδέες για νέες εικόνες ή έχετε αποτελεσματικά χρησιμοποιήσει το Εικονολεξικό  θα θέλαμε να σας ακούσουμε.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κώστας Μπούκουρας, kboukouras[at]iep.edu.gr
Μαρία Γελαστοπούλου, gelm[at]iep.edu.gr
Βασίλης Κουρμπέτης, vkourmpetis[at]minedu.gov.gr